Ruisleipä
Taikinan juuri edellisenä
päivänä:
1 l piimää
½ l lämmintä vettä
50 g hiivaa
1,5 l ruisjauhoja
Seuraavana päivänä:
50 g hiivaa
1 dl vettä
2 rkl suolaa
ruisjauhoja
vehnäjauhoja
Tee taikinan juuri illalla ja jätä
lämpimään paikkaan muhimaan. Seuraavana päivänä liota hiiva kädenlämpöiseen
veteen ja lisää juureen suolan kera. Alusta ensin ruisjauhoja taikinaan jonkin
verran. Lopuksi alustat vehnäjauhoja niin, että taikina alkaa tuntua kunnon
leipätaikinalta. Tämä taikina ei kauheasti ala irrota kädestä, mutta oikean
paksuuden oppii tuntemaan kädessään.
Anna kohota liinan alla lämpimässä
paikassa.
Leivo reikäleiviksi runsaasti jauhotetulla
alustalla. Pistele haarukalla ja anna kohota.
Paista 225 asteisessa uunissa. Paras leipä tulee oikeassa leivinuunissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti