torstai 1. helmikuuta 2018

Jättineulepeitto halvoista fleecepeitoista


Ystäväni kyseli jättineulepeitosta, josko pystyisin hänelle sellaisen tekemään. Materiaalikuluja tutkiessa päädyimme siihen, että teen peiton Jyskin halvoista fleecevilteistä, jotka maksavat 2 €/kpl. Peittoja meni 10 kpl tähän 125 cm x 170 cm kokoiseen peittoon. 

Leikkelin viltit yhden kerrallaan n. 8 cm levyiseksi nauhaksi pituussuunnassa, jotta käännöksiä tulisi mahdollisimman pitkin välein. (Voi polviparkojani, kun konttasin lattialla leikellen kaikki kymmenen peittoa...) Venytin leikatun suikaleen kohtuullisen voimallisesti, jotta se käpertyi mukavan pullukaksi. Jätin pään venyttämättä ja neuloin seuraavan viltin suikaleen vinosti, poikittaissa langansuunnassa yhteen ompelukoneella ja venytin jatkoskohdan vasta sitten.  Kääntökohdat eivät venyty samalla tavalla, joten ne hieman erottuvat valmiista neuleesta "laihempana" silmukkana, vaikka kuinka yritin kaventaa ja pyöristää kulmia. 

Sormivirkkasin aluksi levydeksi sopivan pätkän ketjusilmukoita ja palatessa poimin silmukkalenkit jokaiseen silmukkaan. Neuloin pelkin sormin, ilman puikkoja koko peiton aina oikealla, eli ensin oikealta vasemmalle ja palasin vasemmalta oikealle samoin. Reunasilmukan nostin kerroksen alussa neulomatta. Tein työn lähinnä pöydän päällä, välillä lattialla, mutta kummassakin tuntui, että selkä väsyy armottomasti. Fleece on sen verran tihkeää, että neulominen sujui varsin hyvin ilman puikkoja, eikä silmukat karkailleet. Välillä käärin peiton pussiin odottamaan ja jatkoin taas. Tein peittoa kolmena eri päivänä, mutta olisi sen saanut yhtenäkin tehtyä, jos olisi ehtinyt tehdä pelkästään sitä. 

Ei kommentteja: