sunnuntai 6. joulukuuta 2015

6. joulukuuta 2015


Hyvää itsenäisyyspäivää!

Itsenäisyys niin kansallisessa merkityksessään kun henkilökohtaisena etuoikeutena arjessa ovat minulle tärkeitä arvoja. Herään mielläni aamuisin vapaassa Suomessa, jossa asuu itsenäinen kansa. Vuoteesta, jonka jakaa kanssani ihminen, jonka mielestä olemme tasa-arvoisia yksilöitä niin hyvässä kuin pahassa. Ihminen joka kunnioittaa mielipiteitäni ja arvostaa minua omana itsenäni. Jonka kanssa teemme yhteiset päätökset keskutelemalla ja kuuntelemalla toisiamme, joustamalla menettämättä silti omaa itsenäisyyttämme tai itsemääräämisoikeuttamme. 

Se, kuinka itsenäinen kansa Suomessa vielä asuukaan on kysymys erikseen. Tai miten itsenäisyyttä yksilönä tai kansakuntana käytämme. 

Itsenäisyys merkitsee minulle itsemääräämisoikeutta. Omista asioista päättämistä. Kuitenkin niin, että minun päätökseni ei vahingoita muita ihmisiä. Ajattelua omilla aivoilla, olemista oma persoonansa, jolla on samat oikeudet kuin muilla itsenäisen maan asukkailla. Katsomatta etniseen taustaan, ihonväriin, sukupuoleen, täydellisyyteen tai vajavaisuuteen, seksuaaliseen suuntautumiseen, uskontoon... Yhteiseen hiilen puhaltamista, että itsenäisyys ja itsemääräämisoikeus toteutuisi ja kaikilla yksilöillä olisi turvallinen ja hyvä olla ja asua vierekkäin. Yhdessä tai erikseen, valintansa mukaan. 

Itsenäisyyden varjolla moni oikeuttaa asioita ja toimintaa, jotka eivät liity millään tavalla itsenäisyyteen, vaan ovat lähinnä ahdasmielisyyttä ja toisten ihmisten oikeuksia rajoittavaa toimintaa. Toivon voivani omalla toiminnallani lisätä yksilöiden itsenäisyyttä ja itsemääräämisoikeutta. Ilman itsekkyyttä, koska itsenäisen ihmisen ei mielestäni tarvitse olla itsekäs saavuttaakseen asioita, jotka tekevät hänestä onnellisen. Kunpa osaisin lisätä me-henkeä niiden ihmisten keskuudessa, joiden vaikutuspiirissä olen ja toimin. 

Itsenäisyyteen liittyvät mielestäni myös läheisesti kotimaisuus ja asioiden läheisyys. Orjallisesta kotimaisuuden tavoittelusta on tässä yhteiskunnassa tehty vaikeaa, täydellisenä se on sula mahdottomuus, mutta tässäkin pienet valinnat päivittäisessä elämässä lisäävät omalla kohdalla hyvää mieltä. Lähellä tuotettuja raaka-aineita, kotimaisen yrityksen tuotteita ja palveluja, kotimaisten käsityöläisen tuotteiden hankkimista, kivijalkakauppojen kannattamista. Mitä milloinkin. 

Mitä sinä ajattelet itsenäisyydestä? Jaa ajatuksesi kanssani kommentoimalla tähän tekstiin tai Facebookissa!  Kiitos!

1


Ei kommentteja: