lauantai 3. elokuuta 2013

Kätköttäjän ura alussa

Päätin tehdä loman kunniaksi ensimmäiset omat kätköni ja teinkin kokonaisen viiden kätkön sarjan sekä pari muuta lapsuuden kotikylän ja -kunnan maisemiin. Kotona valmistelin jo purkkeja ja listasin mielestäni sopivia kätkön paikkoja. 


Alunperin ajattelin, että teen ensimmäisen kätköni kotikylällä sijaitsevan Kolmannen vuoren laelle, entisen kolmiomittaustornin sijaintipaikalle. Sinne kävimmekin perjantain vähän isommalla porukalla perustamassa kätkön. Otin tietokoneen mukaan, että saan tehtyä kätköilmoituksen nettin paikanpäältä ja saan laitettua kätkötunnuksen purkkiin samalla reissulla, koska paikka oli hieman työläämmän matkan takana. 


Vuonna 1910 venäläiset sotilaat rakensivat ensimmäisen tornin vartiotarkoituksiin ja yksi rakentaneista miehistä putosi tornista kohtalokkain seurauksin. Yläpuolella olevassa kuvassa tutkin kiveä, johon on kaiverrettu tuo vuosiluku ja sen alapuolelle risti. 


Suomen itsenäistymisen jälkeen tornia alettiin käyttää kolmiomittaukseen, jota tarvittiin, että pystyttiin tekemään realistisempia ja tarkempia karttoja. Paikalla on ollut aikain saatossa yhteensä kolme eri tornia. Viimesin näistä oli pystyssä vielä minun lapsuudessani, mutta ei enää varsinaisessa käytössään. 


En koskaan uskaltanut nousta tornista kovinkaan monta rappusta ja myöhemmin alimmat askelmat purettiin, jotta kukaan ei olisi kiivennyt vaaralliseksi käyneeseen rakennelmaan. Nyt jäljellä on enää alas vajonneen tornin lahoavat jäänteet, sekä edellä mainitsemani haljennut muistokivi.
2 kommenttia:

mustakissa kirjoitti...

Geo kätköily onkin mukavaa puuhaa ja liikuntaakin tulee kuin varkain. Me ollaan tytön kanssa käyty kätköjä etsimässä täällä meilläpäin ja suunnitteilla myös oma kätkö:)

Vilimarika kirjoitti...

Onnittelut ekasta kätkösarjasta! :)