keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Suomalaisesta juomakulttuurista pieni sananen


Seisoskellessani Suomenlinnan lautalla katselin viereistä Korkeasaareen suuntaavaa alusta. Huomioni kiinnitti lautan baaritiski. Korkeasaari on kohde, johon hyvin usein mennään koko perheellä. Onko teidän mielestä luontevaa ja ylipäätään hyvä asia, että sinne liikennöivästä aluksesta tai itse kohteesta saa ostettua alkoholijuomia? 

Minusta se ei ole. (Olen tainnut vastaavasta asiasta jotain kirjoittaa ennemminkin messujen kohdalla ehkä, mutta mielestäni tästä ei voi puhua liikaa.) Ajattelen sitä viestiä, minkä viestitämme seuraaville sukupolville sillä, että joka paikasta on mahdollista saada vähintäänkin olutta. Etenkin, kun niitä vanhempia näyttää riittävän, joille ei ole mitään väliä, vaikka juovat lastensa kanssa liikkuessaan. En tarkoita, että lapsia tarvitsisi kasvattaa pumpulissa, enkä ole absolutisti. Saatan joskus nautiskella itsekin lasillisen punaista tai kuohuvaa vaikka picnicillä, vaikka lapset olisivat mukana, jos se muutoin sopii ohjelmaan. 

Mutta: Nuorison alkoholin käyttö on asia, joka yleensä puhututtaa, mutta mitä muuta se on kuin seurausta aikuisten antamasta mallista alkoholin suhteen? Eikä varmasti tarvitsisi sanoakaan, mutta työssäni korostuu lasten kärimys aikuisten hallitsemattomasta päihteiden käytöstä. Minusta tärkein keino ehkäistä omien lasten päihdeongelmia on hallita ja hillitä oma käyttönsä ja näyttää omalla esimerkillään, että mukavaa voi olla ilman pientä tai suurempaakin hiprakkaa. Lomallakin. 

2 kommenttia:

Vilimarika kirjoitti...

Olen itsekin kohtuukäyttäjä, mikä kohdallani tarkoittaa juuri samaa kuin sinullakin. Täysin pysyn erossa väkevistä ja jo yli 15%.
Olen ihmetellyt ja vastustanut vastaavissa tilanteissa aikuisten alkoholin tarvetta ja käyttöä. Pieni lapsi leikkii rantavedessä, kun vanhemmat ostavat kauempana olutta terassilta. mennään perhelomalle jonnekin huvipuistoon ja juodaan kaljaa. Lasten peuhupaikkoja, joissa kaljaa kittaavat vanhemmat/aikuiset lähellä. Tai vastaavasti urheilutapahtumat. Humalaisia huutelijoita. Urheilu ja olut kuuluvat yhteen...HÄH?!

Piipe Elch kirjoitti...

No ei todellakaan ole oikein!!! Surettaa sellaisten lasten elämä, jotka joutuvat kärsimään ja häpeämään vanhempiensa juomisesta ja valitettavasti malli siirtyy helposti seuraavalle sukupolvelle. vanhempien pitäisi kantaa vastuu lapsistaan ja olla tuki ja turva, mutta miten se onnistuu humalaisena? Ei mitenkään!