keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Kukkurukuu


Olen monelta taholta kuullut kritiikkiä tästä Mariskan biisistä. Erityisesti kyyhkysen kujerrusta kuvaava "kukkurukuu" tuntuu herättävän negatiivisia tuntemuksia ihmisissä. (Ihmettelen sitä hieman, koska musiikissa, niin suomalaisessa kuin ulkolaisessa, usein käytetään vastaavaa tehokeinoa. Sanoja tai ääniä, jotka eivät oikeasti tarkoita yhtään mitään. Tässä sillä sentään on symbolinen merkitys.

Henkilökohtaisella tasolla kappaleen sanat nostattaa ihokarvani pystyyn ja saa väreitä kulkemaan selkäpiissä. Mielestäni sanat kuvaavat hyvin niitä nuoria, joiden kanssa teen töitä. 

Tämän tästä päädyn nuorten kanssa keskusteluun, jossa he pohtii tuleeko heistä ikinä mitään. Nuori saattaa kokea, ettei se ole mahdollista, koska on huostaanotettu, alkoholistien lapsi, hylätty tai jotain muuta vastaavaa. Hän kokee, että on tuomittu tekemään samat virheet kuin omat vanhemmat. Vaikka todellisuudessa jokaisella on mahdollisuus tehdä omasta elämästä sellainen kuin itse haluaa. Nousta omille siivilleen, laulaa omat laulunsa. Olipa se laulu sitten variksen raakkumista tai kyyhkysen kujerrusta.

3 kommenttia:

Irmastiina kirjoitti...

Koskettava laul...en ole ennen tätä kuullutkaan.

Mari kirjoitti...

Minulla nousee tästä karvat pystyyn samasta syystä kuin monen muunkin kappaleen kohdalla; sitä on soitettu niin paljon radiossa että ei jaksaisi enää kertaakaan kuunnella. Moni hyvä laulu "pilataan" ylettömällä radiosoitolla. Jos sama laulu tulee työpäivän aikana jo toista tai jopa kolmatta kertaa niin paraskin sanoma katoaa...

Mama Rosie kirjoitti...

Ihana laulu, sanat ja kaikki. Me like very much. Tosin Mariskan äänestä piti "päästä yli". Sama kävi Anna Puun kohdalla, ääntä piti opetella ensin sietämään :)

Samoin minullekin tulee mieleen ne nuoret, joiden parissa itse teen töitä. Heitä mietityttää se, että kelpaavatko he mihinkään tai kenellekään, koska heillä on se-ja-se diagnoosi. Itse yritän antaa sitä hyväksyvän ja luottavan aikuisen mallia, jonka silmissä he ovat arvokkaita, juuri täydellsiä sellaisina kuin ovat.