sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Hyvä Terveys x 2

Tärkeimpänä tavoitteenani painonhallinnassa pidän ehdottomasti 1.) hyvää terveyttä. Nyt ja tulevaisuudessa. Kun painoa ei ole liikaa, jaksan paremmin toimia arjessa, mutta myös liikkua. Terveydellisistä pitkäaikaisvaikutuksista puhumattakaan. Lisäksi haluan, että voin olla terveellisillä elintavoillani esimerkkinä niin lapsilleni kuin asiakkailleni. Koen, että hyväkuntoisena ja sopusuhtaisena olen uskottavampi työssäni. Lisäarvoa toki tuo se, että vaatteet näyttävät päällä paremmalta ja itsetunto pysyy korkeammalla. 
Terveellinen syöminen ei sinällään tuota minulle ongelmia. Tiedän mitä ja miten on hyvä syödä. Syön säännöllisesti, paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Toisinaan ehkä hieman isoja annoksia, mutta syömisen runko on kunnossa. 

Mutta ne herkut ja erityisesti suklaa. Jouluksi tuli höllennytyä ihan liikaa, eikä sitten kaamoksen keskellä ollutkaan niin helppo palata ruotuun.  Se on se heikko kohta. Miksi yksi rivi  suklaalevystä ei riitä, vaan joka pala, mikä löytyy, täytyy syödä heti?  Tai jos tarjolla on montaa herkkua, miksi niitä on pakko maistaa kaikkia? Täydellinen kieltäytyminen tuntuu toimivan huomattavasti paremmin. Liika on aina liikaa, mutta kohtuus liian vähän. Huoh. Tässä onkin taas opetteleminen. 

Huomaan syöväni suklaata usein niinkuin leipää. Sen lisäksi, että söisin sitä joka päivä ja etten pysty syömään sitä vain pientä määrää kerrallaan, en osaa nautiskella siitä. Tungen joko ison palan suuhuni tai tihellä tahdilla ja pureskelen. En edes ehdi maistamaan ja nauttimaan suklaan mausta niinkuin pitäisi. Ehkä se pienempikin määrä riitäisi, jos sen antaisi hitaasti sulaa suuhun. Ajattelin nyt kokeilla niin, että paloin suklaanpalat pieniin osiin. Yritän sulattaa palat yksi kerrallan suuhun ja pitää pienen tauon jokaisen palan välissä. Ei, en aio kieltäytyä kokonaan, koska en voisi elää elämääni loppuun asti niin, että en koskaan enää söisi suklaata. Mutta se kohtuuden oppiminen olisi ihan hyvä asia. Ja nautiskelun. 

Nautiskelusta puheen ollen: Tilasin muutaman vuoden tauon jälkeen 2.) Hyvä Terveys -lehden. Aiemmin se tuli minulle useita vuosia, mutta kun aloin opiskella, peruin tilauksen, koska lukemista oli ihan omiksi tarpeiksi kouluun liittyvissä asioissa ja rahaa vähän. Jos jotain muuta halusin lukea, luin sisustuslehtiä. Nyt kun niistäkin on pari minua miellyttävää lopetettu suomenkielisenä

Pidän kovasti kyseisestä lehdestä ja nautin sen lukemisesta. Siinä on paljon hyvää asiaa terveydestä monipuolisesti. Ei pelkää painonhallintaa, vaan ihan kaikkea mahdollista. ( Eikä kuitenkaan ammattiliittoasiaa. Vaikka tykkään lukea Tehyäkin.) Oli tosi kiva saada tilauksen ensimmäinen numero ja lukea se lähes sanasta sanaan. Tilaajalahjaksi tulee Raxun remppa -kirja, jota odotan myöskin mielenkiinnolla. Lehden verkkosivuilta löytyy paljon hyvää asiaa painonpudottajille ja -hallitsijoille. Kuten esimerkiksi tämä. Kannattaa tsekata. 

EDIT: Maanantaiaamun punnitus: 73,8 kg eli pudotusta viikossa -1,2 kg. Ainakin nesteitä on lähtenyt. 
Liikuntasaldo: ke lenkki, to sali, pe lenkki, la sali + hyötyliikunnat päälle. 

Nyt uusi viikko alkaa lenkillä kirpsakassa pakkassäässä. 

5 kommenttia:

Outi-Hyypiön elämää kirjoitti...

Mulla suklaanhimoon auttoi sokerin jättäminen pois ja sitten siirtyminen tummaan suklaaseen, huom. kaakaoprossa ainakin 75 %. Silloin se yks tai kaks palaa oikeasti tuntuu riittävän.

Katja kirjoitti...

Tummaa suklaata minäkin syön aina silloin, kun syöminen on hallinnassa. Töissä tosin on ollut heikkojen hetkien varalle tarjolla keksejä ja vaaleita suklaita sekä ihan karkkeja. Kotona en juurikaan sokerisia asioita käytä kuin juhlatilanteissa.

Menneellä viikolla on ollut helppo pysyä kaidalla tiellä, koska tein tietoisen päätöksen ja lausuin sen ääneen. Jokainen makea on ollut harkittu päätös ja merkitty kiloklubiin, eikä yksikään päivä mennyt yli kalorirajoista.

Mama Rosie kirjoitti...

Hieno saavutus!! Onneksi olkoon! Nostaa motivaatiota jatkamiseen, kun tulosta syntyy. Nestettä tai rasvaa, "ei sen niin väliä" miinus on minusta joka tapauksessa :)

Minulla on sama humpsahdus-aukko tuo suklaa. Nykyisin riittää ihan se yksi rivi. Miten siihen pääsin, no tummaan suklaaseen ja pienempään kokoon siirtyminen (eli tarkoitan, että levyn sijaan ostin patukan, patukasta siirryin pikkusuklaisiin...)

Tsemppiä tähän viikkoon!!! Go Katja Go! :)

Irmastiina kirjoitti...

Voih...suklaan kanssa täälläkin ongelmia...ei todellakaan onnistu "sivistynyt" syöminen, vaan niin kauan, kuin suklaata on, se polttaa mieltä ja on PAKKO syödä pois.
MUTTA, olin viimekuussa ravintoneuvojalla ja EN OLE syönyt palaakaan suklaata sen jälkeen...on meinaan tapaaminen taas ensikuussa ja siihen mennessä olen päättänyt, että painon ON pakko olla pudota , edes pikkuisen...:))

Katja kirjoitti...

Kiitos Mama Rose! Tsemppiä tarvitaan aina!