sunnuntai 9. joulukuuta 2012

9. joulukuuta 2012

Joulu Mattilassa, osa 4:

"Tismalleen Annan päivänä talossa pantiin kirkonkylän kaupasta ostetut kuivatut turskat likoon. Kun lipeäkala oli jouluksi valmista , sitä saatiin kaksi pyykkikorillista. 

Miesväki tarkasti, ettö varastossa oli kauniita valkoisia päreitä. Ne sijoitettaisiin suursiivouksen jälkeen katto-orsille, jolloin tumma tervakatto sai valoisan jouluilmeen. 

Vielä isoisien lapsuudessa tuotiin myös oljet jouluaattona tuvan lattialle!"


(Tässä sama kuva kuin joululimpun ohjeessa. Aiemmin yhdistimme ne kaksi, mutta viime talvena keksimme yhdistää tahnan ruisshipsien kanssa. Todella maukas aloitus jouluruualle salaattien kera.) 

Lipeäkala oli ennen Pohjoismaissa tavallinen talviruoka, kun tuoretta kalaa ei juuri ollut saatavissa. Sen syöminen jouluaattona on jäänne katolisen kirkona paastomääräyksistä: suuren kirkkopyhän aattona lihaa ei saanut syödä. 

Lapsuudenkodissani lipeäkala löytyi joulupöydästä, mutta henkilökohtaisesti en ole koskaan sitä valmistanut. Enkä taida valmistaakkaan. Meille kalaruuista jouluna maistuu lohi, vuosittain vähän eri muodoissa, ja savustetusta siiasta tehty tahna. Savusiikatahna

300 g savusiikaa, perattuna
200 g maustettua tuorejuustoa
1 dl tilliä ja ruohosipulia silputtuna
2 rkl kaprista

Tarjoiluun: Joululeipää tai ruisshipsejä

Hienonna perattu savusiika, tuorejuusto ja vihersilppu tasaiseksi massaksi esim. monitoimikoneessa. Sekoita kaprismarjat joukkoon. Levitä tahna joko paahdetulle joululeivälle tai ruisshipseille ja aseta tarjoiluvadille. Tarjoa joulupöydässä alkupaloina salaattien kera. 


1 kommentti:

Sanna-Mari kirjoitti...

Sama homma täällä, lapsuuden kodissa oli lipeekalaa, mutta ei meillä. Savustettu ja graavattu lohi löytyy omasta joulupöydästä.
Hyvältä kuulostaa toi savusiikatahna :)