torstai 6. joulukuuta 2012

6. joulukuuta 2012


Nykyaikaiseen jouluun kuuluvat leivonnaisista kakut, tortut ja piparkakut. Piparkakku on tullut suomalaiseen jouluperinteeseen Saksasta. Suomessa joulupiparkakuiksi on perinteisesti leivottu ukkoja, akkoja, possuja, sydämiä, piparkakkukukkia ja tähtiä.  Ruotsissa nissejä ja nasseja. 
Meillä on ollut tapana leipoa pipareita itsenäisyyspäivänä koko perheen voimin. Tänään olen töissä , mutta yritän ehtiä kuitenkin tekemään taikina tämän päivän nimissä ja leivomme piparit huomenna. Taikinan teen aina lapsuudenkodistani mukaan ottamallani ohjeella. Tässä taikinassa on tärkeää käyttää nimenomaan karkeita vehnäjauhoja, koska tavallisilla puolikarkeilla siitä tulee liian murenevaista, eikä leipominen onnistu. Teen taikinan kaksinkertaisena, koska piparkakkutalo vie siitä ison osan. 
Maailman parhaat, ainoat oikeat, piparkakut

200 g/ 1,4 dl siirappia
400 g/5 dl sokeria
25 g/ 4 tl (kukkurallista) soodaa
300 g voita
3 munaa
2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
1 kg karkeita vehnäjauhoja

Sokeria, siirappia ja mausteita lämmitetään. Voi lisätään ja sulatellen sekoitetaan joukkoon sekä sooda seoksen ollessa vielä lämpimänä. Seuraavaksi lisätään seokseen vaahdoksi vatkatut munat. Viimeiseksi sekoitetaan huolellisesti joukkoon jauhot.

Taikinan annetaan levätä ja maustua rauhassa, viileähkössä paikassa, seuraavaan päivään ennen leipomista. Käytä leipoessa mahdollisimman vähän jauhoja, että pystyt uudelleen työstämään väleistä jäävän taikinan mahdollisimman tarkkaan. 
3 kommenttia:

Pohdiskelija kirjoitti...

Sama perinne meilläkin; paparkakkuja itsenäisyyspäivän.. Nyt on vähän jäänyt, kun lapsoset rakkaat ovat jo niin isoja, eikä piparileivonta enää kiinnosta...
Nauti tästä ajasta!

Katja kirjoitti...

Kyllä vain, esikoinen ja kakkonen on jo aikuisia, joten yritän nauttia nyt! Se kadonneen ajan tuntu ja ihmetys, että miten noista tuli jo aikuisia, on olemassa noiden kahden ekan suhteen varoittavana esimerkkinä. :O)

Katariina kirjoitti...

Hyvää itsenäisyyspäivää :)