keskiviikko 5. joulukuuta 2012

5. joulukuuta 2012Joulu Mattilassa, osa 2:

"5-8.12. Sian teurastus seurasi varilimppujen tekoa. Taloon kutsuttiin työnsä taitava teurastaja. Naisväki keitti suure padalliset suolavettä. Vanhan tavan mukaan sen tuli olla niin väkevää, että kuorittu, raaka peruna pysyi pinnalla. Lihat ladottiin aitan lihatiinuun ja jäähtynyt suolavesi kaadettiin päälle. 

Tehtiin myös jouluksi pää- ja kääresylttyä. Tärkeintä oli kuitenkin makkaroiden teko, koska vain siten tuli oikea joulu. Keitetyistä, petkeleellä hienonnetuista sisäelimistä, keitetyistä ohraryyneistä, ruskistetusta sipulista ynnä maisteista tehtiin makkarapuuro, jolla hyvin pestyt suolet täytettiin. Miehet viestelivät makkaratikut, joilla päät kiinnitettiin. 

Kun pellilliset makkaroita vedettiin suuresta uunista kypsinä ulos, sanoinkuvaamattoman herkullinen tuoksu levisi tupaan ja oven kautta kuistille, jopa ulkoportaille. Sen aistivat lapset ja aikuiset iloisina: jälleen on astuttu uusi askel kohti joulua. Maistiaisia saatiinn, mutta pääosa säästettäisiin ruoka-aittaan joulua varten."

Ei kommentteja: