perjantai 21. joulukuuta 2012

21. joulukuuta 2012

Joulu Mattilassa, osa 9:

"Vieläkin lämmitettiin suuri leivinuuni. Oli saavuttu jo aattopäiviin ja oli leivottava hiivaleipä. Jälkilämmössä kypsennettiin perunalaatikoita, lanttulaatikoita ja maksalaatikkoa. Myös kimpale sianlihaa laitettiin uuniin kypsymään."


Kinkkuja meillä on tänä vuonna kaksi kappalein, joten lihaa piisaa uutena vuotenakin. Ostin itse kinkun jo parisen viikkoa sitten ja mies toi eilen kotiin toisenkin kinkun, jonka oli saanut joululahjaksi työnantajaltaan. 

Lanttu- ja perunalaatikko ovat kinkun perisuomalaiset lisäkkeet, jossain vaiheessa mukaan on tarttunut myös porkkanalaatikko. Muualla maailmassa kinkkua ei juuri höystetä. Ruotsissa syödään lanttulaatikkoa, mutta jo Tanskassa syödään jouluna sokerilla kuorrutettuja perunoita. 

Meillä syödään porkkanalaatikkoa, lanttulaatikkoa ja erityisesti kovasti tykätty on imelletty perunalaatikko. Maksalaatikkoa ei meidän joulupöydässä näy, sitä kun syödään aika ajoin arkena, ainakin aikuiset. Lanttulaatikkoon olen ihastunut vasta ihan viime aikoina. Tässä hyväksi havaittu perunalaatikon ohje: 


Imelletty perunalaatikko

2 kg perunoita
(valitse jauhoinen, perunalaatikkoon sopiva lajike)
vettä
4 rkl vehnäjauhoja
3 rkl ( 50 g ) voita
8 dl maitoa
suolaa
(2 rkl siirappia)

Keitä perunat kuorineen suolattomassa vedessä. Kuori kypsät perunat kuumina. Survo ne ja lisää vehnäjauhot. Anna survoksen imeltyä lämpimässä paikassa kannen alla 2-3 tuntia, tai yön yli. Kun seos on hieman löystynyt ja maistuu imelältä, lisää voi, maito ja suola. Sekoita joukkoon hieman siirappia, mikäli haluat lisätä makeutta. 

Kaada seos kahteen n. 1½ l vetoiseen uunivuokaan. Älä kaada vuokia aivan täyteen, koska ruoka kiehuu helposti yli. Paista perunalaatikkoa 150-170 asteisessa uunissa 2-3 tuntia. Jos imelletty perunalaatikko halutaan pakastaa, se suositellaan tehtäväksi ennen kypsennystä. 

(Kuvassa yksi kirppislöytö, joka saattaapi löytyä jonkun paketista aattona.) 

Keitän perunat yleensä aatonaattoiltana ja laitan laatikot aamulla kinkun uunista pois ottamisen jälkeen paistumaan. 

Ei kommentteja: