sunnuntai 2. joulukuuta 2012

2. joulukuuta 2012

Ensimmäinen adventti. Adventti merkitsee joulun odotusaikaa, lähinnä neljää viikkoa ennen joulua. Adventtisunnuntaisin on kodeissa edelleen tapana sytyttää kynttilöitä. Tämä käytäntö on ilmeisesti tullut Suomeen Ruotsista 1890 -luvulla. 
Vertauskuvallisesti sytytetään jokaisena adventtisunnuntaina aina yksi kynttilä lisää. Kun kaikki neljä kynttilää palavat, on jouluviikko tullut. 

Joulu Mattilassa, osa 2:

"1.-2. 12. Jouluvalmistelut alkoivat vuosisadan vaihteen varsinaissuomalaisessa talonpoikaistalossa, kun suuri taikinatiinu kolistellen vieritettiin aitasta tupaan. Alkoi varilimpun teko. Kolina julisti koko talon väelle, että ankea syksy on lopullisesti ohi ja että joulun odotus saattoi alkaa. Emäntä ja hänen apulaisensa eivät vaivanneet taikinaa pariin nestelitraan, vaan monta puukiulullista kuumaa vettä käytettiin ja emäntä annosteli omakätisesti jauhot hiljakseen tiinuun apulaisten vaivatessa, jotta taikinasta olisi tullut laatuisaa. Valmiit leipälaudalliset kannettiin aittaan ja leivät pantiin kannellisiin leipätiinuihin tai salvoon rukiiden sekaan. Merkillistä, miten ne siellä säilyivät nihkeinä kuukausimääriä!"


Suomessa ja muuallakin Pohjoismaissa on leipä ollut entisinä aikoina tärkeintä jouluruokaa. Ns. Kylvöleipä oli komea ja se leivottiin ensimmäisen sadon jauhoista varta vasten jouluksi. Sitä ei syöty jouluna, vaan se säilytettiin aitassa, viljaan peitettynä. Jos leipä homehtui kylvöaikaan mennessä, tuli huono vuosi, jos ei homehtunut, tuli hyvä vuosi. Leipä syötiin vasta, kun lehmä poiki keväällä ja kun tehtiin ensimmäistä toukoa.

Yleinen tapa oli antaa leipiä lahjaksi jouluna talonväelle ja palkollisille. 
Teen  meille vuosittain tällä ohjeella kaksinkertaisen annoksen taikinaa ja paistan makoisat joululimput. Kuminan saatan jättää toisinaan pois. Yllä olevassa kuvassa joululimpun päälle siikatahnaa. Joululimppu

5 dl piimää
50 g hiivaa
1 dl siirappia
½ rkl pomeranssinkuorta
½ fenkolia
½ kuminoita
(tai 1½ rkl leipämaustetta)
½ rkl suolaa
n. 6 dl ruisjauhoja
n. 8 ½ dl hiivaleipäjauhoja
50 g pehmeää rasvaa

Sekoita lämpimän piimän joukkoon hiiva, siirappi ja mausteet. Alusta jauhot taikinaan, lisää lopuksi sulahko, pehmeä rasva. 
Leivo kohonneesta  taikinasta kaksi leipää. Anna kohota hyvin ja paista 175 asteisessa uunissa n. 1 tunti. Voitele kypsät leivät siirappivedellä. 

2 kommenttia:

JaanaElina kirjoitti...

On siellä ollut apulaisilla vaivaaminen leipätaikinassa.Pienessäkin taikinassa sitä hommaa riittää.

Kiitokset joululimpun ohjeesta.Voisin kokeilla tehdä,paitsi etten välitä kuminasta.Onnistuisikohan ilman sitä.

Mukavaa adventtia.

Saija kirjoitti...

Kuulostaa herkulliselta joululeivältä! Tunnelmallista joulukuuta!