lauantai 1. joulukuuta 2012

1. joulukuuta 2012

Tervetuloa Joulu -kirjasessa kerrotaan jatkokertomuksena joulun valmisteluista Mattilan maalaistalossa 1800-1900 -lukujen vaihteessa. Minua tuo perinteikäs joulutarina kiehtoo ja puhuttelee. Luen sen joka joulu uudelleen jouluvalmistelujen lomassa. Siksi haluan jakaa sen myös teidän kanssa. 
Tarina eteneen välillä yksittäisinä päivinä, välillä useamman päivän ryppäinä. Käytän jatkokertomuksessa suoraan kirjasesta lainattua jakoa ja tekstiä, joten aivan jokaiselle joulukuun päivälle ei ole yksittäistä tarinan pätkää, joten merkitsen aina kunkin osan kohdalle, mitä joulukuun päiviä se käsittelee, mikäli kyseessä on useamman päivän jaksosta.
Joulu Mattilassa, osa 1, tarinan alkusanat:

"Suuren ja uutteran työn tuloksena syntyi maaseudun joulu vuosisadan vaihteessa. Se oli yksinkertaisen puhdastyylinen ja hiljainen. Jos ruoalla oli keskeinen osuus, se ei ollut ihme. Täysimaito, voi, juusto, tuore liha ja monet ruokaleivät sekä vehnänen olivat harvoin nähtyä juhlaruokaa. Arkena tyydyttiin piimään, kovaan reikäleipään, silakkaan, perunaan ja kuoritusta maidosta keitettyyn velliin. Henkistä antia ei ollut paljon, mutta rautaisen annoksen sitä itse kukin sai joulukirkon saarnasta, virsien säkeistä sekä kotimaisen kirjallisuuden silloin vielä vähälukuisista uutuuksista.

Vietettiin sydäntalven juhlaa hartaasti, ja kevään aurinkoon oli vielä pitkä matka."


1 kommentti:

JaanaElina kirjoitti...

Mukava seurata tarina loppuun.En olekaan sitä aiemmin kuullut.

Tuli muuten mieleen eräs oma joulukirjanen,pitääpäs kaivella se esille.

Ihana kranssi tuolla edellisessä.

Mukavaa lauantai-iltaa.