maanantai 26. marraskuuta 2012

Tervetuloa Joulu(kalenteri)

Nuorena, 17 -vuotiaana tyttösenä, opiskellessani Pieksämäen kasvattajaopistolla sosiaalialan yleisjaksolla, tilasimme kotitaloustuntien yhteydessä luokkana Valiolta erilaisia ruoka-aiheisia kirjasia, jotka maksoivat pari markkaa kappaleelta. Minä olen ollut aina "vanhana syntynyt" ja "perheen emäntä" -tyyppiä, joten innostuin ajatuksesta ja hankin kolme erillaista.  Ei menneet rahat hukkaan, koska nuo ostokset palvelevat vieläkin keittiössäni: Jäätelö, Tervetuloa juhla ja Tervetuloa Joulu. Erityisen kovassa käytössä näistä kirjasista on aina ollut Tervetuloa Joulu (1987, Valio/ Marja Nieminen, Anneli Pessala, Marketta Pouttu)
Siellä on monia rakkaita ohjeita, joihin palaan joulu joulun perään. Kirjanen sisältää paljon muutakin kuin pelkkiä reseptejä, joten ajattelinkin, että tänä vuonna teen blogiini joulukalenterin, jonka toteutuksessa käytän sitä runkona. Dokumentoiden samalla itselleni, miten luomme meidän perheelle tunnelmallisen ja perinteikkään, meidän näköisen joulun. 

Ote kirjasen alkusanoista: 
"Tervetuloa joulu-kirjanen on koottu nykypäivän jouluvalmistajien, erityisesti lapsiperheiden avuksi. Joulun leipomusten ja muun ruoanvalmistuksen ohessa siinä kerrotaan muistakin jouluisista asioista. Toivottavasti kirjasesta on hyötyä ja huvia isoille ja pienille lukijoille. Toivomme, että Tervetuloa joulu -kirjasen sivuilta välittyisi joulun koko salaperäisyys, rikkaus ja juhla ja että se osaltaan auttaisi tekemään joulusta joulun!" 

Tuossa kirjasessa on käytetty seuraavia lähteitä, joita en enää muualla kalenterissani mainitse: 

Vilkuna, Kustaa. 1973. Vuotuinen ajantieto. Otava.

Kotiliesi. Nro 23, 1966. Tuomaantytär Mattilan joulu.

Tupala, Terttu. 1980. Pappilan Marjan joulu. Kirjayhtymä.

Vuorenjuuri, Helena & Martti. 1970. Perheen Joulukirja. Otava.

Mattila, Satu & Virkkunen, Juha. 1979, 1980. Lapsuuden joulu, osat 1-2. Kirjayhtymä. 

Vanhojen joulukorttien kuvat, jotka olen kirjasesta skannannut (ellen toisin mainitse kuvien kohdalla) Orvo Bogdanoffin joulukortin historiaa käsittelevästä kokoelmasta Joulun aikaan. 
Ei kommentteja: