lauantai 12. toukokuuta 2012

Opiskelijoilta lomat pois? Ja muita älyn väläyksiä...


Tämä kyllä nostaa sykettä. On tämä opiskeluaika vielä sen verran tuoreessa muistissa. Just nyt olisi mielessä muutama sananen, mitä voisin jutella STTK:n puheenjohtajan kanssa:

Ei taida tällä Helsingin herralla olla enää ihan realistinen kuva siitä, mitä opiskelu on nykypäivänä. Tai mitä on ammatillinen kasvu ja miten siihen päästään jo opiskeluaikana. 

Mulla on tuttavapiirissä useita ihmisiä, jotka ovat käyneet lukion neljässä vuodessa. Kenelläkään heistä se ei ole ollut laiskuuden syytä, vaan päin vastoin. Osa on halunnut ottaa lukiossa paljon kursseja, sekä selvitä niistä kunnialla hyvään lopputulokseen. Osalla on terveydelliset syyt pakottaneet pidentämään opiskeluaikaa. 

Itselläni on nyt neljä vuotta amk-opiskelua takana: Kaikki kesät ja muutkin lomat olen painanut alan töitä, jotta pystyisin opiskelemaan, koska elettävä on opiskelijankin ja hänen perheensä. Kuten suurin osa kaikista opiskelijoista. Lisäksi olen työskennellyt myös kaikki muutkin liikenevät ajat, kuten moni muukin opiskelija. Ei meillä olisi kuteja tehdä näitäkään töitä, jos meiltä evättäisiin kaikki "lomat".

Tässä loma-aikoina työskentelyssä on ollut monta hyvää puolta tuiki tärkeän elannon lisäksi. Esimerkiksi se on tukenut ammatillista kasvuani ja varmistanut osaltaan, että opiskelen alaa, jolle oikeasti haluan työllistyä. Se on antanut lepotauon niistä loputtomista kirjallisista tehtävistä, joita opintoihin kuuluu. Ei kukaan ole kone. 

Haloo! Luultavasti kyseinen älykkö itsekin lomailee silloin tällöin? Meistä opiskelijoista iso osa ei lomaile, vaan tekee lomat lomailijoiden töitä.

Uskon, että työnantaja puoli haluaa työllistää tekijöitä, joilla on jo jonkilaista ammattitaitoa, eikä valmiiksi loppuunpalaneita, käytännön taitoja vailla olevia henkilöitä. Vai olenko täysin väärässä?

Ja ennen kaikkea: ilman näitä loma-aikoja entistä suurempi osa opiskelijoista kuormittaisi yleistä terveydenhuoltoa ja siellä erityisesti psykiatrian puolta. Itse ainakin olisin kuormittanut. Hilkulla se on ollut jo nyt monet kerrat. 
Ei koulu- ja opiskelijapsykologienkaan virkoja ole huvin vuoksi perustettu.

-Katja-

Ei kommentteja: