maanantai 3. elokuuta 2015

Lomalla jossain päin Suomea osa 2.


Matkalla pääkohteeseen Hankoon Raaseporin linnanrauniot houkuttelivat, joten sinne siis. Kätkön lisäksi löytyi paljon katseltavaa ja kiipeilyä tunnelmallisessa miljöössä. Sade tosin hieman latisti tunnelmaa. Yllättävää tänä kesänä?


Hangon idylli oli sitä mitä odotimmekin. Vuokrasin meille kerrostalokolmion kahdeksi yöksi keskustastan tuntumasta. Siitä oli hyvä tehdä reissuja ympäristöön ja käydä välillä huoltamassa porukkaa kämpillä. Meillä ei ollut polkupyöriä mukana, mutta se olisi ollut oiva väline etenemiseen. 


Vierasvenesatamassa oli kivasti veneitä viileistä ja epävakaisista keleistä huolimatta. Tunnelma oli rento ja merellinen, kuten odottaa saattoi. Tuonne palaamme varmasti uudelleen. 


Kätköjen perässä mennessä saattaa tulla vastaan mitä vain. Hieman sivummalla Hangosta löysimme pienen kappelin, jonka eräs maisterismies oli rakennuttanut 1919-20 kaksi vuotiaana kuolleen tyttärensä muistoksi. Maisterismiehen bisnekset taisivat mennä sekaisin rakennusurakasta, koska joutui pian vararikkoon ja lahjoitti siinä hötäkässä kappelin eteenpäin. Nykyisin kappelin omistaa Hangon ev.lut.seurakunta. 


Myös peikkoluola tuli tutuksi. Hiippailimme vähän luimuillansa tuonne, kun tienhaarassa oli kyltti, että alue on vaarallinen ja aluella liikkuminen kielletty sakon uhalla. Koska luolan suu miltei näkyi tienhaaraan uskaltauduimme peremmälle uhkailuista huolimatta. 


Luola oli sisältä aika suuri ja T mallinen. Kännykässä olevan taskulampun valon turvin menin lasten kanssa varovasti sisään. Olin varma, että kuulin sisältä luolasta jotain ääntä ja pääsihän se kunnon kiljaisu, kun valokeilaan osui pieni, viaton sammakko pyrkimässä pakoon. Hyvä ettei koko seurueelta tullut pisut pöksyyn, kun kaikki säikähtivät kiljuntaani. Mies tuli perässä kuvaamaan paikkaa ja oli sitä mieltä, että luola on joskus toiminut asevarastona, koska sen ympärille oli rakennettu vallia. Kätkökuvaus ei ikävä kyllä kertonut tarkempaa historiaa paikalle. 

Ei kommentteja: