maanantai 30. syyskuuta 2013

Miten kuluu multa maanantai?


Vaikka taitaa siihen mennä muutama muukin päivä. Pohjanmaan tuliaisista on ensimmäinen kattilallinen jo soseena ja toinen porisemassa. 


Omenasose on ihan parasta aamun neljänviljan hiutalepuuron kanssa. Viime vuoden hillo loppui jo pääsiäisenä, joten kovaan tarpeeseen tulee. 


Huuhtelen omenat huolellisesti, poistan kannat ja lohkon kattilaan. Lohkoessani viistän pois huonot kohdat ja sen karvaisen "navan" omenan alapuolelta. Siemenet ja siemenkotien kalvot sekä kuoret saavat jäädä. Laitan kattilan pohjalle pienen vesitilkan (10 litran kattilaan n. 2 dl.) ja höyrystän lohkot kypsiksi. Liian hätäinen ei kannata olla, kuten joka vuosi ensimmäisen kattilallisen kohdalla huomaan, vaan antaa kattilan kuumeta ja hautua vähän miedommalla lämmöllä, ettei massa tartu pohjaan kiinni. 

Pehmenneet ja osittain soseutuneet omenanlohkot pyöräytän käsikäyttöisen sosemyllyn läpi. Mylly kerää siemenet ja siemenkodat niin, että ne on helppo siitä kaataa kompostiastiaan. 

Kuumaan soseeseen lisään maun mukaan sokeria ja kanelia. Jäähdytän soseen ja pakastan sen sellaisenaan. Tämä sose on ihan parasta, koska ei ole liian makeaa, jos siis ei laita sokeria ihan hirveää määrää, eikä liian jäykkää. Joka-aamuisen puurooni laitan 3-4 rkl sosetta ja sekoitan siitä omenapuuroa. 

Nam!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Omppusosekuljetusta odotellessa ;)