perjantai 8. maaliskuuta 2013

Yhteisvastuu?

"Mikäköhän ihmisiä vaivaa, kun kukaan ei tee mitään vaikka näkee ihmisen hädässä :/ Äsken kaupan pihassa erään pariskunnan rouva lensi kaaressa liukkaalla pihalla ja huusi kipua ja sitä että tuntuu kuin jalka olis poikki. Siinä sitten kaikki ohikulkijat tuijottaa sopivan etäisyyden päästä monttu auki tai osa hiipii kauppaan sisälle vähin äänin. Voi prkl! Nainen oli isokokoinen, mutta saatiin hänen miehensä kanssa raahattua nainen autoon ja lähtivät ajamaan sairaalaan. Episodin jälkeen en nähnyt enää ketään tuijottajista pihalla...taisivat kaikki luikkia karkuun "

Tuo lainaus on napattu kaverini fb-sivulta tänään. Toinen tosielämän tarina seuraa tässä:

Työkaverini ystävätär ajoi pari kuukautta sitten kohti kotia työmatkallaan, kun vastaantulevasta rekasta irtosi 80 km/h vauhdissa rengas ja iskeytyi keskelle tämän n. 80 km/h ajaneen naishenkilön auton keulaan. Tottatoki törmäys oli valtaisa ja auto meni lunastus kuntoon. Poliisin mukaan renkaan osuminen 10 cm sivummalle olisi ollut kohtalokasta ja kuskin henki mennyttä. Rekkakuski ei huomannut tapahtunutta, vaan jatkoi matkaansa. Poliisi löysi myöhemmin toisenkin rekasta irronneen renkaan useita kilometerejä myöhemmin, mutta kuski jäi tavoittamatta ikiajoiksi. 

Kuitenkin tällä kertaa tuon osuman ottaneen auton kuski selvisi hengissä, mutta jäi jumiin kasaan menneen auton ratin ja penkin väliin, eikä siitä omin voimin irti päässyt. Onnena onnettomuudessa oli, että hänellä oli kännykkä taskussa, että pystyi soittamaan hätäkeskukseen, koska kukaan ei tullut auttamaan häntä, saati katsomaan, onko avun tarvetta. Onnettomuus tapahtui iltapäivällä, joten liikenne oli suhteellisen vilkasta. Autosta oli rysäyksessä irronnut puskuri ja ajautunut vastaantulevalle kaistalle. Tämä autossaan jumissa oleva henkilö näki mm. kuinka joku ohi ajava autoilija hidasti puskurin luokse kävelyvauhtiin ja AJOI SEN YLI, muttei pysähtynyt laittamaan sitä sivuun tai tarkastamaan tilannetta muutenkaan. Poliisin saavuttua paikalle virkavalta ei ollut uskoa kuulemaansa, kun onnettomuuten joutunut kertoi, ettei kukaan ollut tullut auttamaan. 

***

Ihan ei pysty ymmärtämään, mikä ihmisiä vaivaa, kuten ystäväni tuossa fb-lainauksessakin toteaa. Eikö millään ole mitään väliä? Ollemmeko turtuneet ikävien uutisten tulvassa? Olemmeko vain mukavuuden haluisia vai itsekkäitä ja ajattelemattomia oman edun tavoittelijoita? MIKÄ MÄTTÄÄ, SUOMALAISET?

Ammatillisella tasolla minun on pakko välittää. Jos menen ohi ja joku tekee siitä ilmoituksen eteenpäin, on päiväni hoitoalalla luetut. Tosin, vaikka tätä pakotetta ei olisikaan, en voisi mennä ohi.  Henkilökohtaisella tasolla en vaan voisi olla välittämättä. On osa luonnettani, että hädässä olijaa on autettava. Olen myös se ärsyttävä akka, joka kasvattaa leikkipuistossa myös sinun teinejäsi, mikäli sinulta on jäänyt opettamatta tälle normaalit käyttäytymissäännöt. Voi olla, että joskus tulee turpaan, mutta otan sen riskin. Koska välitän! Välitätkö sinä? 


Ei kommentteja: