maanantai 4. maaliskuuta 2013

Geokätköily, mitä se on?

Ajattelin tehdä oman postauksen siitä, mitä kätköily oikeastaan on, kun olen saanut aiheesta muutaman kysymyksen. Alla oleva teksti on lainattu suomalaiselta kätköilysivustolta Geocache.fi

"Mitä on geokätköily? Mikä on geokätkö?
Geokätköily on maailmanlaajuinen harrastus, jossa käytetään hyväksi satelliittipaikannusta joten GPS-laite on suositeltava. Jotkut taitavat kartanlukijat tosin etsivät kätköjä myös ilman paikannuslaitetta.

Geokätköilyä voi harrastaa jokainen. Geokätköily on monipuolista: voit etsiä kätköjä yksin tai ystävien kanssa, jokainen kätkö on omanlaisensa ja voit piilottaa myös itse uusia geokätköjä.
Geokätköily on myös oiva liikuntamuoto (mikäli niin itse haluat) ja voit itse valita liikkumisen määrän. Kätköjä sijaitsee niin kaupungissa kuin retkeilyalueilla, normaaleita tienvarsi- ja maastokätköjä unohtamatta.

Geokätköilijä piilottaa rasian, jossa on lokikirja, kätkötiedote, kynä ja mahdollisesti jotain mukavaa vaihtotavaraa. Hän määrittää piilon sijainnin satelliittipaikantimella ja julkaisee internetissä kätkön koordinaatit sekä muita vihjeitä. Kätköjen kuvaukset ovat geokätköilyn kansainvälisellä sivulla http://www.geocaching.com. Muut harrastajat voivat sitten etsiä kätkön."

Yllä kuvattin siis peruskätkö, mutta kätköjä voi olla monen laisia: Ne voivat olla myös moniosaisia niin, että ensimmäisessä kätkössä annetaan vihje seuraavan paikantamiseksi ja vasta siellä voi logata kätkön löytyneeksi. Tai niiden sijainnin selvittämiseksi täytyy ratkaista mysteeri. 
Kätköpaikalla voi olla myös webkamera, tosin niitä ei kai ole ihan hirveästi, eikä uusia voi perustaa tällä hetkellä. Kätkössä saattaa olla myös tehtävä, joka täytyy suorittaa ja kätkön tekijän hyväksyttyä suoritus saa vasta logata kätkön löytyneeksi. Niissä voi olla joku tavara, joka tulee toimittaa eteenpäin jne. Kätkökuvauksista näkee millainen kätkö on kyseessä, minkä kokoinen, onko maasto vaikeakulkuista, tarvitseeko mahdollisesti jotain erityistaitoja tai -välineitä. 


( Kuvat nappasin tämän päivän kätköltä. Tämän kätkön kooksi oli ilmoitettu medium. Tuo on siis linnunpönttö, mikä on tehty kätköksi.)

Koska itse olen vasta aloittelija, etsin ensin peruskätköjä, että pääsen kunnolla jyvälle. Jos kätkö on kooltaan mikro, on se usein filmirullapurkki, jossa on sisällä vain lokikirja, jonne laitetaan omat puumerkit. Small voi olla mikä tahansa pakasterasia tai vastaava, jossa on lokikirjan lisäksi usein kynä ja mahdollisesti vaihtotavaraa, jos niitä haluaa. Itse en ole vielä vaihtanut mitään, joten tavarat jäävät kätköön odottelemaan seuraavaa vaihtelijaa. Kätköjen koko voi olla myös nano, eli hyvin pieni, tai isompi, mutta itselläni ei ole vielä vastaan tullut nanoa taikka pakasterasioita suurempia. Edit: Paitsi tietty tänään, kun kätkö oli linnunpönttö. 
Kun kätköilijä päättää itse tehdä oman kätkön, hän sitoutuu pitämään sen kunnossa, eli huoltamaan sitä. Perusperiaatteena on, että se tehtäisiin paikkaan, jossa on jotain esiteltävää, kuten kaunista luontoa tai erikoinen paikka. Tosin, tämä ei aina täyty. Vaikken nyt vielä ole mahdottoman montaa kätköä läpi käynytkään, olen jo selvästi havainnut sen, että kirjo on valtava. Jotkut kätköt ovat keskellä risukkoa, jonkin pas...ojan vieressä, toisista aukeaa todella kauniit maisemat, tai ne vievät johonkin museoon, patsaalle jne. 

Henkilökohtaisella tasolla saan kätköilystä hyvän syyn lähteä liikkumaan, olla ulkona ja kyllä se vähän jännitystäkin tuo, kun yrittää purkkia etsiskellä. Tosin  löytämisen taitokin kasvaa sitä mukaa, mitä useamman kätkön löytää. Nuorena tai oikeastaan lapsena suunnistin. Tämä on kai sitä tämän ajan suunnistusta, jossa kilpainen lähinnä itseni kanssa. Tosin tästäkin voisi halutessaan kehittää kilpailun muidenkin kanssa, mutta ei nyt vielä ainakaan... (Vannomatta paras, kun itseni tunnen!) 

Ja koska kyseessä on kansainvälisesti tunnettu juttu, voi ulkomailla ollessaankin käydä etsimässä kätköjä ja sen myötä käydä paikoissa, joissa ei muuten perusturistina tulisi käytyä. Ystäväni kertoi käyneensä mm. Lontoon toiseksi vanhimmassa pubissa, joka oli satoja vuosia vanha, tämän harrastuksen viemänä. 

1 kommentti:

ViliMarika kirjoitti...

Ihana harrastus. Me aloitettiin tuo kätköily, kun leikkaukseni oli ohi. Olin vielä kyynärsauvoilla ja hitain askelin liikkeellä, mutta olipahan mielekkyyttä lähteä ulos joka päivä. Kävi hyvin kuntoutuksestakin. :)
Ja nyt se on rakas harrastus. Satoi tai paistoi, niin kätköille mennään jos vaan bensarahat riittää. Lähiseutu kun on jo koluttu. Me rämmitään toisinaan lumikinoksissa lumisateessa ja pakkasella kun taas joillekin se keli on jotain ihan kamalaa ja ovat sisätiloissa. :D Onko se sitten sekopään touhua koluta metsiä tupperwaren purkkia etsimässä? :D :D