torstai 20. joulukuuta 2012

20. joulukuuta 2012

Joulu Mattilassa, osa 8:

"Syksyllä oli perunannoston jälkeen tehty vuotuiset perunajauhot ja saman teitn maltaat. Nyt maltaista tehtiin joulukalja."



Jouluoluen valmistaminen oli entisaikaan tärkeällä sijalla jouluvalmisteluissa. Tavat muuttuvat ja kotitekoisen oluen valmistaminen tuntuu liian vaivalloiselta tehtävältä nykyaikana. Harva tekee edes joulukaljaa enää itse. Yleisin joulun erikoisjuoma lienee nykyisin glögi, joka on löytänyt tiensä Suomeen Ruotsin herraskartanoista. 



Monen perheen joulupöytään kuuluu nykyaikana eurooppalaiseen tapaan viinit. Ainakin punaviiniä löytyy myös meidän joulupöydästä. 

Joulupäivällisellä käytetyt lasit koristelen aina sokerihuurteeseen. Puristan sitruunan mehua ja kastan lasin reunan n. puolen sentin syvyydelle mehuun, jonka jälkeen kastan sen laakeassa astiassa olevaan sokeriin ja annan kuivua. 

Ei kommentteja: