maanantai 17. joulukuuta 2012

17. joulukuuta 2012

Joulun ajan jälkiruuat on tärkeässä osassa meidän joulua. Koska monta ihanaa reseptiä on hyväksi havaittu, syömme eri päivinä eri herkkuja. Tässä pari luumuista valmistettua ihanuutta.

Aaton päivälliselle kuuluu itseoikeutetusti ja perinteisesti luumukiisseli vaniljaisen vaahdon kera. Ohje on yläasteen kotitaloustunnin antia. Aiemmin se nautittiin vaniljasokerilla maustetun kermavaahdon kera, nykyään teemme vaahdon pikkaisen kevyemmin Flora vanillasta. 



Luumukiisseli

1,5 dl vettä
n. 200 g eli pussillinen kuivattuja luumuja
3/4 dl sokeria
kanelitanko

suurustukseen:
3/4 dl vettä
7 ½ rkl perunajauhoja

Liota luumuja muutama tunti (jos muistat, minä yleensä en muista). Lisää sokeri ja kanelitanko, keitä kunnes luumut ovat pehmeitä eli n. 15 min. Suurusta kiisseli ja kaada se tarjoiluastiaan. Poista kanelitanko, jos sen satut sopivasti kiisselin seasta näkemään. Ripottele pinnalle sokeria.

Tarjoile vatkatun Flora vanillan kera. Voit ripotella annoksen päälle vähän kanelia.

( Kuva ei nyt liity aiheeseen, mutta tää on löytö kirppikseltä. Ihastuin ikihyviksi tähän hatturasiaan ja nyt se palvelee mua lankojen säilytyksessä.)



Toinen ihana jouluinen jälkiruokaherkku aikuiseen makuun on glögiluumut rahkavaahdon kera. Tämä sopii erityisesti glögijuhliin tai pikkujouluaterian  makeaksi päätökseksi. 

Glögiluumut ja rahkavaahto:

1 pss kivettömiä luumuja
6 dl punaista glögiä
½ dl tummaa rommia
2 rkl perunajauhoja
1 prk (250 g) maitorahkaa
½ dl sokeria
1 rkl sitruunan mehua
1 prk Flora vanillaa
kanelia

Pane luumut ja glögijuoma kattilaan. Kuumenna ja anna kiehua alhaisella lämmöllä n. 10 min. Lisää rommi. Lisää pieneen vesimäärään sekoitettu perunajauho samalla sekoittaen. Kun kiisseli kiehahtaa, nosta kattila levyltä . Ripottele pinnalle sokeria ja jäähdytä. 

Sekoita rahkan joukkoon sokeri, sitruunamehu ja vanillavaahto. Kerrostele annosmaljoihin ja ripota päälle kanelia. Tarjoile heti. 


Ei kommentteja: